Сергій Касьянов про стратегію і цінності в умовах воєнного часу

В останні десятиліття людство вчиться жити в умовах тотальної невизначеності. Але війна такого масштабу, яку розв’язало в Україні російське керівництво, перебуває за межею будь-яких уявлень про нестабільність. Наскільки сумісні війна та бізнес? Що може зробити українська компанія для перемоги?

Про це розповів український бізнесмен та громадський діяч, засновник компанії KSG Agro та Фонду соціального розвитку «Майбутнє» Сергій Касьянов.

Сергій Касьянов

Сергій Касьянов

Мистецтво жити у кризі

Війна — це дистабілізація всіх процесів, які вибудовувалися у зовсім іншому контескті, під зовсім інші умови. Ми бачимо, як зараз перекроюються ланцюжки поставок та логістика, інвестиційні пріоритети, ринки збуту, праці, фінансові ринки… З іншого боку, бути ефективним та перемагати у нестабільному світі, в якому постійно змінюються правила гри – ця здатність за останні 30 років упевнено прописалася у генетиці українських компаній. Український бізнес формувався у 90-х, бачив революції та економічні кризи, війну на Донбасі та пандемію коронавірусу. Ми звикли жити та працювати в умовах форс-мажору. Інша річ, що масштаби економічних втрат України після 24 лютого 2022 року є безпрецендентними. За оцінками НБУ, країна втратила приблизно половину ВВП. На початку березня понад 70% компаній зупинили свою роботу. Проте, мені здається, зараз перший шок уже пройшов, і українська бізнес-спільнота поступово адаптується до нової реальності. Якщо говорити про агрохолдинг KSG Agro, який я очолюю, то ми маємо з чим порівнювати нинішню ситуацію. У 2014 році компанія, яка стрімко зростала, із земельним банком майже в 100 тис га, з акціями, які високо котирувалися на Варшавській біржі, вже пережила подібний катастрофічний досвід. Тоді російська агресія завдала багатьом бізнесменам колосальної шкоди. У нас, наприклад, понад 20 млн доларів було інвестовано у поливні землі Криму — це інвестиції та активи, які на сьогодні втрачені. Проте, через 8 років, що минули з того часу, ми не тільки вистояли, але й успішно розвиваємося, виконуємо всі боргові зобов’язання, робимо нові інвестиції, розвиваємо нові, у тому числі й міжнародні проекти. Сьогодні я і співробітники KSG Agro активно діляться досвідом антикризового управління за умов війни з тими бізнесменами з різних регіонів країни, які раніше такого досвіду не мали.

Швидкість та відповідальність

На мою думку, після 2014 року до українського суспільства лише зараз повною мірою приходить усвідомлення того, що війни виграються не лише на полі бою. Їх виграють економічні системи та стратегії. Не випадково у тих, хто вчить і вчиться менеджменту, такий популярний трактат Сунь Цзи «Мистецтво війни». На війні та в бізнесі ефективні управлінські підходи підпорядковуються одним і тим же законам та принципам. Олександр Вандегріфт, генерал-майор морської піхоти США, стверджував: «Позицію рідко втрачають через те, що вона знищена. Найчастіше це відбувається у тому випадку, якщо лідер сам вирішив: її неможливо утримати». Віра у перемогу та концентрація на успіху вже допомогла нам вистояти після 2014-го. Сьогодні для того, щоб перемогти у війні, Україні потрібен повноцінний бізнес, який дасть змогу українцям забезпечити всім необхідним і самих себе, і свої Збройні сили. Компанія KSG Agro має намір перемогти та не збирається здавати свої позиції. Ефективний український бізнес в умовах війни – це адаптивність управління, уміння ставити перед собою нові завдання та цілі, швидко аналізувати фактори ризику та швидко приймати рішення. Ми повною мірою усвідомлюємо, що вартість кожного конкретного управлінського рішення — як для окремого бізнесу, а й у країни загалом — нині велика як ніколи. Тому наша бізнес-стратегія заснована на двох головних принципах — високій швидкості реакцій на будь-які виклики та усвідомленні високого ступеня відповідальності за кожне рішення. Про те, як діяти швидко та відповідально, ми розповідаємо на майстер-класах для представників малого та середнього бізнесу. На цих же засадах будуватиметься і наша взаємодія з органами держуправління, бізнес-партнерами в Україні та Європі, з волонтерськими організаціями.

Війна та прибуток

З початком війни українські підприємці змушені працювати у новій реальності. Послуги та продукти багатьох компаній виявилися не затребуваними, багато ринків закрилися. В умовах, коли Росія блокує морські перевезення та всі українські порти, агрохолдинг KSG Agro зосередився насамперед на внутрішньому українському ринку. Наші основні виробничі потужності знаходяться у Дніпропетровській області. Цей регіон завжди був стратегічно важливим для України — і в оборонному, і в економічному, і в логістичному, і у військово-промисловому плані. Починаючи з 2014 року, область працює на українську перемогу: бореться на передовий, приймає біженців, лікує поранених, виробляє життєво важливі для фронту та тилу товари та послуги… Тому тваринницький комплекс KSG Agro, де міститься майже 60-тисячне свиняче поголів’я – важливе ланка в системі продовольчої безпеки регіону та країни загалом. Він виробляє та постачає понад 50% свинини на ринок Наддніпрянщини. Тому у воєнний час агрохолдинг оцінює результати своєї діяльності не тільки і не стільки за розміром прибутку, скільки за успіхами у стабільності, безперервності та обсягах виробництва, а також збереженні людського капіталу.

Єдність заради перемоги

Щоб забезпечити безперебійну роботу свинокомплексу, на комбікормовому заводі компанії сформовано довгостроковий стратегічний запас комбікормів та інгредієнтів для їх виробництва. У воєнний час завод перейшов з однієї на дві зміни, випускаючи понад 200 тонн комбікорму на добу. У плановому режимі проведено повноцінну посівну. І тому у нашому розпорядженні був необхідний інвестиційний ресурс. Було створено резерв палива, насіння, СЗР… При плануванні структури посіву акцент робиться нині на зернові культури (60%), які найбільш затребувані нині у країні. Не змінилися і наші інвестиційні плани: холдинг продовжує закуповувати нове виробниче обладнання та поповнювати автопарк новими 20-тонними рефрежераторами. У маркетингової стратегії, щоправда, відбулася певна корекція: окрім традиційного партнерства партнерства з великими торговими мережами, йде пошук та розширення нових каналів збуту. Важливою складовою у системі відвантажень стала програма продовольчої допомоги військовим адміністраціям. Перша безоплатна партія в 10 000 кг свинини вже передана KSG Agro для потреб ЗСУ, шпиталів та лікарень Дніпропетровщини. На даний момент наш холдинг готовий постачати військовим та медустановам до 5 тонн свинини на тиждень. За погодженням з військовою адміністрацією Кривого Рогу почалося постачання 40 000 кг свинини, з якої буде виготовлено тушонку для наших військових, які захищають рубежі області. Головні уроки 2022 року – на війні немає дрібниць, самотужки неможливо ні вижити, ні перемогти. Тому компаніям, держуправлінню, лідерам треба об’єднуватись заради спільної перемоги. Стратегія бізнесу має бути відповідальною та інтегрованою в загальний результат.

Людський капітал

Соціальна відповідальність — важлива складова нашої бізнес-місії. Компанія KSG Agro у найважчі для країни періоди завжди допомагала українцям у вирішенні найгостріших соціальних проблем. Ще у 2004 році ми започаткували Фонд соціального розвитку «Майбутнє», який активно сприяв розвитку об’єднаних тергромад, інвестував у систему освіти та медицини, підтримував незахищені верстви населення в період пандемії COVID-19, допомагав воїнам АТО та їхнім сім’ям. Зараз, у воєнний час, соціальні аспекти діяльності компанії є для нас пріоритетними. З метою підвищення продовольчої безпеки всього регіону холдинг реалізує проекти соціального захисту трудових колективів та тергромад, де розташоване виробництво. Ми розробили комплексну систему безпеки для працівників та їхніх сімей – це дуже важливо для підприємства, що працює у прифронтовій зоні. Спільно з теробороною організовано охорону виробництва, прилеглих до нього територій та населених пунктів. Бійці забезпечені регулярним харчуванням та екіпіруванням. На підприємстві обладнано три бомбосховища. Щоб наші співробітниці, які мають маленьких дітей, не хвилювалися про них, в адміністративному корпусі ми відкрили власний дитячий садок. На період військових дій компанія суттєво збільшила фонд заробітної плати, запровадивши «військові» надбавки. Діють програми працевлаштування мешканців інших регіонів, що рятуються від війни на території Дніпропетровської області. Для тих, кому потрібне службове житло, агрохолдинг за власний рахунок, додатково до заробітної плати орендує квартири. Організовані безкоштовні обіди для співробітників, роздача продуктових наборів пайовикам та мешканцям населених пунктів, де компанія здійснює свою діяльність. Ми вдячні всім, хто не піддався паніці і, усвідомлюючи важливість безперебійної роботи нашого стратегічного підприємства, робить на своєму робочому місці все можливе для української перемоги.

Рятуємо життя – захищаємо майбутнє!

Звичайно, з огляду на масштаби тих страшних викликів, які стоять сьогодні перед нашою країною, діяльність Фонду «Майбутнє» не обмежується корпоративними рамками та територією однієї області. Фонд залучає до співпраці світові структури: швейцарські громадські організації, британські благодійні фонди, американські, європейські та вітчизняні компанії. Відкриті офіси та транспортно-логістичні хаби у Чернівцях, Дніпрі, Лугано (Швейцарія), Бухаресті (Румунія). Понад 40 співробітників та волонтерів Фонду задіяні у його діяльності: адміністратори програм, та співробітники офісів, водії та експедитори, складські працівники та бухгалтери. Вони збирають замовлення від регіональних штабів, комплектують та відповідно до замовлень доставляють по Україні гуманітарні вантажі. Головою опікунської ради Фонду обрано відомого українського лікаря-травматолога – професора Олександра Лоскутова, автора 202 наукових праць та 34 винаходів. Завдяки йому та Українсько-німецькому товариству ортопедів-травматологів, яке очолює Олександр Євгенович, налагоджено плідну співпрацю з низкою європейських клінік. Завдяки їхній гуманітарній допомозі, українські лікарі та постраждалі від російської агресії забезпечуються всім необхідним. В Україну вже доставлено та розподілено першу партію гуманітарного вантажу вагою понад 3 тонни, у формуванні якого взяли участь 7 німецьких університетів, клініки, аптечні та страхові компанії. Це понад сотню найменувань продукції. І, насамперед, ортопедичні набори, дефіцитні медичні матріали для лікування наших бійців із травмами кінцівок. Крім того, Фонд підписав Меморандуми про гуманітарну співпрацю з кількома військовими адміністраціями. Основний упор робиться на постачання гуманітарної допомоги до Дніпра, Кривого Рогу, Харкова та Миколаїва – туди, де йдуть найбільш запеклі бої, і де на лікуванні перебуває найбільша кількість поранених українських бійців та мирних громадян. З початку війни Фонд організував доставку гуманітарних вантажів для українського фронту та тилу на загальну суму близько 640 тис. євро. Це медикаменти, інвалідні візки, паливно-мастильні матеріали, продукти харчування, аптечки, рації, пауербанки, берці, продукти харчування, засоби безпеки, теплий одяг, взуття…

Війна та цінності

Як і в бізнесі, на війні головний ресурс — це люди, їхня мотивація, їхня віра, їх цінності. Особисто для мене є показником того, що Україна інтегрована у світову цивілізовану бізнес-спільноту стала підтримка нашої країни провідними західними компаніями. Коли більшість моїх колег припиняє роботу в Росії, закриває там виробництва та інвестиційні програми, вони цим не просто «карають агресора». Вони демонструють, що для справжніх бізнес-лідерів моральна позиція та загальнолюдські цінності – вищі за гроші. Повага до закону, свобода особистості, безпека, сталий розвиток, неприйняття насильства – тепер увесь світ знає, що це й українські цінності також. Саме за ці цінності сьогодні бореться наша країна. Користуючись нагодою, хочу висловити велику подяку цим компаніям, своїм співробітникам та партнерам за їхню антивоєнну, проукраїнську позицію, а також за допомогу та участь у тих гуманітарних програмах, які компанія KSG Agro разом із благодійним Фондом «Майбутнє» реалізує зараз в Україні.

Джерело: Війна і бізнес: Сергій Касьянов про стратегію і цінності в умовах воєнного часу | Відкритий

х
Зворотній зв’язок
Заповніть, будь-ласка, поля наведеної форми для відправки нам швидкого повідомлення
Дякуємо за Вашу зацікавленість!
Натискаючи кнопку і відправляючи дані, Ви приймаєте умови угоди користувача